Minden lesz az idén a tóban-a vizet kivéve

Nélkülözniük kell a Városligeti alsó-tómedret az idén a csónakázni, pihenni vágyóknak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter(!) nem talált ugyanis alkalmasabb helyszínt a Labdarúgó EB szurkolói zónájának a Városligeti tónál.

Tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben a hír: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Labdarúgó EB hivatalos szurkolói zónájának az Olof Palme sétány 5. szám alatt található Városligeti Műjégpálya épületét, illetve a hozzá tartozó tómedret jelölte ki. A hír azért is érdekes, mert a Műjég épülete fővárosi tulajdon, azt egy szintén fővárosi tulajdonú cég üzemelteti, a hozzá tartozó tómeder pedig szintén fővárosi kezelésben van. Hogy a kijelölést megelőzte-e egyeztetés a fővárossal, mennyi ellentételezést kap Budapest, illetve meddig kell nélkülözniük a fővárosiaknak a tavat, arról nem sikerült információt szereznünk.

A szurkolói zónában egyébként mindent lehet majd, amit a városban nem: a belépéshez nem kell védettségi igazolvány, elég egy 3 napnál nem régebbi negatív PCR-teszt. Az ital, és ételfogyasztás is szabad, sőt zenés rendezvény is tartható létszámkorlátozás nélkül.

A Liget projektet kísérő civil egyeztetések, illetve a Liget Park fórumok egyöntetű követelése volt, hogy a Városligeti tó medrét ne lehessen a rendeltetéstől eltérő célra használni. 2017-ben Persányi Miklós, akkor ún. zöld miniszteri biztos pl. nem engedélyezett egy kosárlabdás rendezvényt a tómederben, pontosan a fent elmondottak miatt. A Városligeti Építési Szabályzat pedig előírta a tómeder állandó vízborítottságát.

A legoptimistább becslések szerint a Városligetbe látogatóknak legalább július végéig nélkülözniük kell idén a tavat.

 

Városliget intézményei