Jó, ha a tervezett duplájából megússzuk a Zene Házát

Eredetileg 15 mrd-ot szántak a meghatározhatatlan funkciójú Magyar Zene Házára a Városligetben. Most úgy néz ki, örülhetünk, ha kijön a duplájából.

Mintha csak az óriásplakátokon látható Market szlogent vették volna kölcsön - Építeni szeretünk - a Magyar Zene Háza tervezői, a funkciót még az építés elkezdése után jó ideig nem sikerült kitalálniuk az épülethez. Mindegy, csak legyen ott valami. Kínosan semmitmondó sajtóbeszélgetések után kb két éve kezdték el  "zenei beavatóintézményként" definiálni a jókora sörözőt és egy kisebb koncerttermet, valamint egy föld alatti kiállítóteret magába foglaló új épületet.

A látványterv által ígért épület. A valóság (nyitó képünkön) nyomokban sem tartalmazza az ígéretet

 

A kivitelezést 2018 augusztusában 17 milliárd 499 millió forintért nyerte el  a Városliget Zrt. a WHB és a Magyar Építő Zrt. konzorciuma. Ezt rövid idő után meg kellett toldani 2 mrd-dal, a hatalmas egybefüggő üvegfelületek költségével.

A Zene Háza építkezése miatt kivágott fák, 2016 márciusában

 

A következő módosításhoz már indoklást sem fűztek, ekkor nettó 23 milliárd 42 millió forintra emelkedett a végösszeg.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget zrt vezérigazgatója a múlt héten ezt az összeget módosította 30 mrd-dal, hosszas fejtegetésbe bocsátkozva arról, hogy egy építkezésnél előre nem lehet megmondani mennyi lesz a végösszeg.

A Zene Háza építkezése miatt kivágott hatalmas, egészséges fák 2016 márciusában

Városliget intézményei