Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Cikkek

Zászlóshajóból állatorvosi ló

Feszl Frigyes jól csengő nevével igyekezett eladni a Városliget zrt a három pavilonépületet. Zászlóshajónak szánták, de annyi betegsége van a Pavilonkertnek, hogy állatorvosi ló lett belőle.

A felépült pavilonok jól mutatják, miért nem érdemes replikaépületekbe a mai kor igényeinek megfelelő funkciókat telepíteni.

Feszl az eredeti terveket 1860-ban egy ligeti kávés (nem kávéházas, hanem kávémérő) megrendelésére készítette, és a csekély infrastruktúrát igénylő vállalkozásnak valószínűleg megfelelő is volt egy ekkora építmény. Ma azonban hűtők, hűtőpultok, raktár és vendégtér egyszerűen nem fér el az épületben, ezért a belső tér kínosan szűkös. A térkővel gondosan burkolt sétányon persze hatalmas teraszt lehet üzemeltetni, de így a szezon a május-október közötti időszakra szűkül.

Lufi azért van, vásárló viszont nincs

 

Ez mindjárt magyarázat is lehet a horrorisztkus árakra, a szűkösség pedig a kiábrándító kínálatra: csomagolt sonkás szendvics 990 Ft, egy csemege (kis méret) Sacher tortaszelet 990 Ft (ugyanez a gyártó belvárosi, elegáns üzletében 550 Ft), egy 2 dl-es cola 490, egy 3 dl-s sör 790. Számoljunk: 2 gyerek-papa-mama, 4 szendvics, 4 süti, 2 cola, 2 pohár sör. Potom 11 000-ből meg is vagyunk.

Ennél már csak az ún. ajándékbolt kínálata érthetetlenebb, hűtőmágnestől (1000 Ft) a selyemsálig (35 000 Ft), 24 grammos csokitól (350 Ft) a kézzel varrott babáig (25 000 Ft) kaphatók ötletszerűen összeválogatott termékek. Nem tudjuk ki volt a célcsoport a bécsi Graben árait koppintó termékskála összeállításánál, de a családok itt nem fogják tiporni egymást, a turista nem szinonim fogalom a palimadárral, annyi sznob pedig biztos nincs a környéken, aki eltartana 3 ilyen szolgáltató egységet.

Két vendég a teraszon vasárnap délután, szép időben...

és olasz turistákkal tömött terasz szemben, a konkurenciánál, szombaton, hűvös időben

 

A beruházás és a bérlőkiválasztás folyamata is magán hordozta az összes tipikus magyar betegség tüneteit: csúsztak egy fél évet, menet közben a bérlő igényei miatt árat drágítottak, a környezetet rohammunkában rendezték, de szigorúan csak a pavilonok szűk környezetét.

Üde, frissen telepített gyepszőnyeg a pavilonoknál, rálépni tilos...

és holdbéli táj nyitott ajtajú elektromos szekrénnyel 20 méterrel odébb - ide már fűmag se jutott

 

A facebookon szemfüles kommentelők már két hete megfejtették, hogy a pavilonokat egy vendéglátásban újonc cég, a Wo Europe kft üzemelteti. A cég 3 éves fennállása alatt összesen nem termelt még 1 millió Ft árbevételt, és minden beszámolója szerint negatív pénzügyi eredménnyel zárt. Tulajdonosa a szerencsejátékiparban tevékenykedett, ott is többnyire offshore cégeken keresztül. Az Átlátszó szerint a 3 pavilont havi 875 000-ért bérlik.

A Ligetbe látogatók által kedvelt lángossütő - a volt BESZKÁRT épületben -  viszont ki se nyitott. Nem véletlen, valószínűleg nem mutatna jól a lángosos előtt kígyózó sor a Feszl-pavilonok  üres teraszairól.

A lángosost felújították, de nem nyitott ki

 

Közvetlenül a pavilonok mögötti terület - játszótér családokkal - ők nem képezik az új, "elit-Liget" célcsoportját

A Városliget zrt idén februárban kiadott sajtóközleménye szerint "a Ligetbe látogatók széles körének számára vonzó kínálattal, kiváló minőséggel, ugyanakkor megfizethető árakkal olyan típusú vendéglátás jöhet itt létre, amely jelenleg mérsékelten van jelen a Városligetben."  Mi nem tudtuk eldönteni, hogy a közlemény végtelenül cinikus, vagy a valóságismeret teljes hiányáról árulkodik. Bármelyik is legyen igaz a fenti két opcióból, elgondolkodtató és szomorú.