Köszöntjük a Városliget weboldalán

Vurstli lesz a Mimóza-dombból is - frissítve

A héten elkezdik a városligeti park átalakításának harmadik ütemét. Akik abban reménykedtek, hogy marad egy talpalatnyi nyugalmas hely a Ligetben, csalódni fognak. Az érintetlen Mimóza dombra (képünkön) egy turistacsalogató ballon-kilátót telepítenek.

update: Cikkünk nyomás az Azonnali.hu kérdéseket tett föl a Városliget zrt-nek.

A terjedelmes pr válaszokból nem sok minden derül ki, az azonban igen, hogy a ballon kilátót egy, a pályázati kiírással egyidejűleg, tavaly áprilisban bejegyzett cég, a BallonKilátó Zrt. üzemelteti majd, amelynek ügyvezetője a cégjegyzék szerint Závodszky Zoltán János, aki 2011-ben pár hónapig az MTVA vezérigazgató-helyettese volt, másik cége pedig a közmédia, illetve a TV2 számára gyárt műsorokat. A fakivágásokkal kapcsolatos kérdésre a Városliget zrt a következő választ adta: „A le- és felszállóhely kialakítása kapcsán fákat nem kell kivágni, a terület tájépítészeti előkészítése a Ligetben bevett eredményes kertészeti módszerekkel elvégezhető.” (újbeszélben járatlan olvasóknak: kivágás helyett átültetés lesz.) Ennek azonban némileg ellentmond a cikkünk megjelenésével egyidőben készült fotó:

A ballon-felszálló közelében készült Lengyel Péter fotója pénteken

 

A Városliget átalakításának deklarált célja a hajdani közpark turisztikai hasznosítása.  A tervező szándéka az volt, hogy a turistacsalogató attrakciók ezentúl ne a park meghatározott részein, hanem a teljes területén elérhetők legyenek. Ennek szellemében kezdenek most hozzá az egyik utolsó érintetlen, csendes terület az ún. Mimóza-domb élményparki átalakításához.

A tavaly nyáron kiírt pályázat szerint a Mimóza -dombra (az elbontott bajor sörsátor mögötti terület a Hermina út-Kós Károly sétány kereszteződésétől keletre) egy 25 fő egyidejű szállítására alkalmas, 150 méter magasra emelkedni képes, hélium meghajtású gázballon és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló építmények kerülnek. A városligeti gázballonnal utazni nem lehet majd, kizárrólag ún. függeszkedésre lesz alkalmas, innen az egyébként nem újonnan kitalált neve - ballon-kilátó. A kötelekkel több ponton a földhöz rögzített ballon utasokkal a magasba emelkedik, majd néhány perc múlva újra a földre száll. A kosárban helyet foglalók a panorámában gyönyörködhetnek.

A Mimóza domb térsége

 

A pályázat szerint az üzenmeltetőnek havi 600 000 és 1,2 millió ft közötti közterülethasználati díjat kell majd a közparkot hasznosító cég, a Városliget zrt részére fizetni. A felszíni építmények - tároló helyiségek, a személyzet tartózkodó helyiségei, kötelezően előírt wc - elkészítése a pályázó feladata lesz, csakúgy, mint ezek közművekkel való ellátása. 

A terület jelenleg szépen fásított, a ballon felszállásához azonban a terepet nyilvánvalóan meg kell tisztítani a fáktól. Azonkívül szükség lesz új utakra is, a közönség mozgatásához, illetve a gázpalackok szállításához, kirakodásához. Ezt a problémát a pályázók is érzékelték, a  pályázati kiírás mellé csatolt dokumentumokban azonban  a kérdésre a kiíró - a Várolsiget zrt - homályos választ adott. (A kissé cinikus "fák kezelése" kitétel nyilvánvalóan kivágatást jelent.)

Részlet a pályázati kiírás mellékletéből

 

A program kizárólag 40 km/h alatti szélnél, csapadékmentes időben tartható meg. A felszállóhely  környezetében nem lehet semmilyen zavaró tereptárgy, fa, vezeték, villanyoszlop. A felszállóhely közelébe egy nagy terasszal működő sörözőt is terveztek, tovább terhelve ezzel a Mimóza domb zöldfelületeit.

A helyszínrajz

A ballon látványa nyilván konkurálni fog a közeli biodómmal, a pályázóknak azonban azt is előírták, hogy a ballon vizuális  kialakításánál Szinyei Merse Pál Léghajó című festményét kell alapul venniük (azaz ez is piros-fehér csíkos lesz, mint a játszótéri léghajó-mászóka).

1. A tervezett, de a Vész-ből már törölt söröző, 2. illemhely a tervezési területnél

 

Felmelegített ötlet

Budapesten először 2002-ben telepített egy vállalkozó ballon-kilátót a Westend bevásárlóközpont tetejére. Jakab Tamás akkor úgy nyilatkozott, a teljes beruházás 400 millió forintba került, úgy számolt, a turisták várható nagyszámú  érdeklődése mellett 5 éven belül megtérülhet a kiadása. 2002-ben egyébként a felnőtt jegy 3000, a gyerekjegy 1000 Ft-ba került . A 150 méter magasra emelkedő, 36 méter magas és 20 méter átmérőjű ballonból valamint egy kosárból álló szerkezet 30 utast tudott egyidejűleg befogadni, és egy felemelkedés mintegy 15 percig tartott.

A Westend hőlégballonja a város felett 2002-ben

 

2016-ban a Városligetben, a tó közelébe kívánt telepíteni egy ballon-kilátót a Műjégpálya épületében működő étterem üzemeltetője. Az attrakciót már be is harangozta, végül az egészből nem lett semmi - vélhetően nem kapott engedélyt a Városliget zrt-től. Anno mindkét vállalkozó - csakúgy mint most a Városliget zrt, úgy nyilatkozott, az ihletet az 1896-os Ezredévi Kiállításon  mintegy 4 hónapig működő Godard-féle ballon captif adta.

Városliget intézményei