Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Lehet, hogy torzó marad a biodóm

A főváros és a kormány is egyértelművé tette, nem finanszírozzák az állatkerti gigaberuházás további költségeit. A befejezéshez kéne még 20 mrd forint, az üzemeltetés pedig a főváros számításai szerint havi egymiliárdba is kerülhet.

A Pannon Park és benne a biodóm az Állatkert saját beruházása, pénzügyileg független a Liget Budapest projekttől. A kormány az önkormányzati választásokig bőkezűen finanszírozta az Állatkert Pannon Park projektjét, a választások után azonban kihátrált belőle. 2017-ben még szó nélkül tudomásul vették a majd' 20 mrd-os költségnövekedést,  idén azonban ezt már a főváros nyakába igyekeznek varrni. A jelenleg már megítélt költségkeret 43,7 mrd forint, erre jönne még rá az Állatkert által igényelt 20 mrd.

Az új fővárosi vezetés viszont egyértelművé tette: Budapest évi 300 mrd-os költségvetéséből kigazdálkodhatatlan a nemrég bejelentett 20 mrd forintos többlet igény. De még ha lenne is rá pénz, a főváros -lévén az Állatkert a saját intézménye - nem tudná az éves, milliárdos nagyságrendű üzemeltetési költséget állni. Ezért elvi álláspontnak tekintik, hogy nem finanszírozzák az Állatkert és a kormány közös projektjét.

A biodóm gyakorlatilag szerkezetkész, azonban teljesen üres. A 20 mrd forint a belső terek kialakítására, dekorálására, valamint az állat-és növénybeszerzésekre menne el az állatkert főigazgatója szerint. Persányi Miklós az Index tudósítása szerint egy hét eleji sajtóbejáráson azt mondta: "két dolgot nem tudunk még: hogy mennyi lesz a bevétel és mennyi a kiadás".

A tetemes költségtűllépés hátterének feltárása az  Állatert új gazdasági igazgatójának feladat lesz.

Gulyás Gergely a mai kormányinfon újból megerősítette, az Állatkert fővárosi intézmény, a kormány nem fog több pénzt adni a projekthez, nincs is több dolguk az egésszel: "Várjuk, hogy meghívják a kormányt a megnyitóra, és megköszönjék a támogatást" - tette hozzá a miniszter.

fotó: adatkutyak.hu

Városliget intézményei