Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

A biodóm az adu a kormány kezében?

Kormányzati és kormányhoz közel álló szereplők az elmúlt napokban gyakorlatilag nyíltan megüzenték, mire számíthat az új főpolgármester, ha meg kívánja akasztani a Városliget beépítését.

A kormány a biodómmal sakkozna?

A Liget projektnek a biodóm, hivatalos nevén a Pannon Park az egyetlen olyan eleme, ahol egy fővárosi tulajdonban lévő intézményben, az Állatkertben valósul meg egy jelentős összegű beruházás. A jelentős forrást, mostani tudásunk szerint 43,7 mrd forintot, azonban nem a főváros költségvetése, hanem a központi költségvetésen keresztül a magyar állam biztosítja. Az így létrejövő értéknövekedés egy fővárosi tulajdonú intézményt gazdagít majd úgy, hogy a fővárosi önkormányzat az elvi támogatáson kívül nem sokat tett hozzá a Pannon Park projekthez. Csakhogy, és az új fővárosi vezetésnek ez okozhatja az igazi fejfájást, a kormányzati szereplők arra is utaltak, hogy a biodóm befejezéséhez az Állatkertnek még nagyon sok pénzre van szüksége.

Tegnap aztán az ATV adásában Baán László egészen egyértelművé tette, mi várhat Karácsony Gergelyre, ha sokat akadékoskodik a Liget projekttel. Számot nem mondva ő is arra utalt, hogy a Biodóm befejezéséhez az Állatkertnek az eddig megítélt 43,7 mrd-on felül még  "nagyon jelentős" többlettámogatásra lesz szüksége, olyan összegre, amelyet Budapest költségvetése már biztosan megérez. Az összeg nagyságáról talán Fürjes Balázs árult el a legtöbbet, ő ugyanis a Magyar Nemzetnek adott interjúban konkrétan 62,8 mrd forint bekerülési költségről beszélt.

Miről szól ez a vita?

Ha Karácsony Gergely ragaszkodik a választóinak tett ígéretéhez, a még meg sem kezdett épületeket el kell hagyni a projektből. Ezek az Innováció Háza, a Városligeti Színház és a legtöbbet bírált, legelutasítottab épület, a Nemzeti Galéria. Baán László, a Liget Budapest miniszteri biztosa azonban a Galériát semmilyen körülmények között nem fogja elengedni, amint az ATV-ben is elmondta: ezt tartja az egész projekt lényegének. Ha Karácsony Gergely ragaszkodik a választóinak tett igéretéhez, a kormány nemet mondhat a Biodóm beruházás többletfinanszírozására. Akkor Budapest itt marad egy hatalmas, de teljesen üres fóliasátorral, amelynek befejezésére valószínűleg sohasem lesz pénze, de ha átvállalja is a projekt finanszírozását, az még hosszú évekig húzódhat. Ha viszont a főváros zöld utat adna a Galériának, az hatalmas politikai arcvesztés lenne az új főpolgármester számára.

A Pannon Park beruházás és benne a biodóm költsége 25 mrd-ról indult, 2017-ben 43,73 mrd-ra kapott zöld utat a kormánytól, Fürjes Balázs egy múlt heti mno.hu-nak adott nyilatkozatban viszont már 62, 8 mrd forint költségről  beszélt. A Biodóm acélszerkezete már teljesen elkészült, és a fóliaborítás is nagy tempóban készül. A növénytelepítés, és az állatok beköltözése után a tervezett nyitás időpontja 2021.

Városliget intézményei