Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Blöffnek minősítette a japánok ligeti terveit Zoboki Gábor építész

Ismét bírálta a Liget projekt teljes koncepcióját Zoboki Gábor építész. A karmelita kolostor helyreállítását, a Nemzeti Táncszínházat és a MÜPÁ-t jegyző szakember szerint a Liget átalakítása szembemegy Budapest kulturális és építészeti tradicióival, valamint árt Budapest legkedveltebb rekreációs célú közparkjának.

A Magyar Hangnak adott interjúban Zoboki figyelmeztet: "fát kivágni középületért nagyon rossz üzenet. Kevés helyen engedik ma ezt meg Európában." Az építész szerint egyébként a ligeti tervek nem illeszednek Budapest építészeti és kulturális örökségéhez,  a 19-20. század fordulóján létrejött városszerkezethez. "A nyertes japán blöfftervekkel nehéz lesz ezt a kulturális kontinuitást bizonyítani." - jegyzi meg Zoboki az interjúban

Arra, hogy a két japán építésziroda által letett tervek nehezen megvalósíthatók, már korábban is voltak jelek. Emlékeztetőül:  a Magyar Zene Háza Sou Fujimoto által jegyzett épületét azért kellett teljesen átterveztetni, mert a japán építész olyan anyaghasználatot  - egybefüggő hatalmas üvegtáblák - tervezett, amely Magyarországon legyárthatatlan. Ugyanígy járt a megbízó Városliget zrt a Nemzeti Galériát jegyző szintén japán Sanaa építészirodával, akik múzeumi kiállítótérnek alkalmatlan, hatalmas belmagasságú tereket terveztek. Fujimoto szerződését végül ötször módosították a mai napig, a Galéria tervei pedig még mindig nincsenek készen.

Zoboki nem először mondta el a véleményét a szerinte elhibázott koncepciójú Liget projektről. 2015-ben, a Nemzeti Galéria tervpályázatán a kiírással szembemenve Zobokiék nem a Városligeti helyszínre, hanem a Várba tervezték a galéria új épületét. Céljuk a Ligettel kapcsolatos szakmai párbeszéd újraindítása volt. Zoboki szerint a projekttel kapcsolatban nem alakult ki szakmai konszenzus, alkotócsoportjuk amellett, hogy méltó módon rendezte volna a Galéria sorsát a Várban, a Városligetet is megkímélte volna a túlépítéstől. Azt javasolták, a rendelkezésre álló források egy részét, új épületek helyett inkább a közpark helyreállítására fordítsa a kormány.

A pályázat meghekkelése miatt a Liget projektet feltétlenül támogató, és a kritikusok lejáratásával foglalkozó revolverblog szokatlanul ordenáré stílusban támadta Zobokit, Baán László pedig azzal vádolta, hogy más építészek elől vette el a helyet a pályázati indulásnál.

Zoboki azt is elmondta, hogy Budapest mai, meghatározó, a városlakók és a turisták által egyaránt kedvelt építészeti képe a századfordulón jött létre. "Elfelejtettük, hogy ennek az időszaknak az eredményeit kellene úgy ápolni, hogy ne sértsük meg a hagyományait." - zárja gondolatait az építész.

Városliget intézményei