Köszöntjük a Városliget weboldalán

Adathelyesbítésért is kitiltás járt a Ligetprojekt facebook oldalán

Integető kiskutyák, szívecskék és a Ligetvédőket gyalázó posztok uralják a közpénzből épülő Liget Budapest projekt facebook profilját. Az adminisztrátorok arra viszont nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a Ligetet valóban ismerő embereknek ne legyen hozzászólási lehetőségük a propagandaposztokhoz.

E sorok íróját, Városligetért aggódó budapestieket és számos neves szakembert már évekkel ezelőtt "eltanácsoltak" a projekt oldaláról, néhány hete pedig a Városliget egyik legavatottabb hazai ismerőjét, a Városliget lexikon társszerzőjét, Ligetfalvi Györgyöt is letiltották a Liget Budapest oldalról. Bár a Liget Budapest profil névjegye úgy fogalmaz, "minden kulturált vitát" támogatnak, úgy tűnik nem csak a projektről kritikát megfogalmazó vélemények, a tárgyszerű hozzászólások is a kukában landolnak.

Ligetfalvi bűne mindössze annyi volt, hogy figyelmeztette az oldal szerkesztőit egy tárgybeli tévedésre. Az eredeti bejegyzésben egy közismert, az 1885-ös Országos Kiállítás korzóját ábrázoló Nádler Róbert festményt hoztak összefüggésbe az 1896-os Ezredévi kiállítással. A szakember erre a tévedére mutatott rá egy kommentben.

Az eredeti poszt a Liget Budapest oldalán

 

Ligetfalvi kommentje, amiért a kitiltás járt - katt a képre nagyításért

 

Úgy tűnik a tárgyszerű helyesbítést annyira elviselhetetlennek érezték a moderátorok, hogy nem csak a posztot törölték, a poszt íróját ki is tiltották az oldalról. Ligetfalvi György azt mondta, véleménye szerint azért csak most, mert nem szokott posztolni, és igen ritkán pillant rá a Liget Budapest facebook oldalára. Egyszer már kénytelen volt helyesbíteni, amikor a szintén közismert, Francsek Imre által tervezett korcsolyacsarnokot a Liget Budapest szerkesztői Lechner Ödönnek tulajdonították. Akkor észrevette, hogy a posztot ugyan kijavították, de az ő hozzászólását törölték. Ezért most képernyőmentéseket készített a saját hozzászólásáról.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a kitiltásról a következőket mondta:

"Meglepett, és teljesen szokatlan gyakorlatnak tartom, hogy egy ténybeli tévedés higgadt és tárgyszerű kijavítása kitiltást von maga után. Én egyébként rendszeresen írok a Városligettel kapcsolatos posztokhoz a közösségi médiában észrevételeket, kiegészítéseket, hiszen közös érdek, hogy valós, tényeken alapuló tudásunk legyen a főváros legjelentősebb közparkjáról. Azt hiszem a kitiltás annak beismerése, hogy a Városligettel kapcsolatos valós tudásra ennél a projektnél nincs szükség, sőt kifejezetten zavaró körülmény. A történelem alárendelődött a propagandának, a történelmi tényeket valós kontextusukból kiragadva eszközként használják a propagandaüzenetek eljuttatásához. És persze nincs szükség olyan idegesítő figurákra sem, akik a projektgazdák kompetenciájának látszatát egy-egy helyesbítéssel rombolják a közvélemény előtt."

Példaként említette a Feszl-pavilonokkal kapcsolatos zavaros kommunikációt, amikor a Városliget zrt illetékes nyilatkozói heteken keresztül sem a tervrajzok keletkezésének időpontját, sem a pavilonok eredeti építési helyét nem tudták eltalálni. Olyan információkat is adtak a sajtónak, hogy ezek a pavilonok soha nem is épültek meg. Holott akkor már több mint 10 éve ismertek voltak Hidvégi Violetta levéltáros kutatásai, illetve Ligetfalvi Majkó Zsuzsannával közösen írt tanulmányai, amelyekben az eredeti pavilonok költözésének és átalakításának történetét is feltárták. A tények tehát évtizede ismertek voltak, mégis csak néhány  sajtóorgánumnál lehetett elérni, hogy helyesbítsék a zrt illetékeseinek nyilatkozatait.

" A Városliget valódi története egy igen szűk réteget érdekel. Jelenleg a közbeszédet a Ligettel kapcsolatban az ismeretterjesztés helyett a sosemvolt, nyúlós-ragadós, cukormázas nosztalgia uralja. De ez el fog múlni. Néhány éven belül, reményeim szerint visszatérhetünk a kiindulási ponthoz, amikor a Liget történetét objektíven, önkényes kiragadások és izzadságszagú belemagyarázások nélkül lehet majd széles körben megvitatni."

Városliget intézményei