Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Indul a parképítés második üteme

Egy hónapja írták ki a közbeszerzést a Városliget parképítésének második ütemére. Ezúttal az Ajtósi Dürer sor Dózsa György út szegletében található sportpályák és nagyjátszótér, valamint a Kis botanikus kert területe kerül átépítésre. Ezek mellett kialakítanak egy új kutyafuttatót is az Ajtósi Dürer sor mellett.


Azt az alapvető marketinges elvet követve, hogy gyerekkel (vagy kutyával) bármit el lehet adni, apait-anyait belepakol a Városliget zrt és a Garten stúdió a parképítés második ütemébe. A funkcióhalmozás jegyében kialakítanak egy 13 000 nm-es játszótér komplexumot több korosztály számára, sportpályákat, kültéri fitneszpályákat, egy új kutyafutattót, és átépítik a Kis botanikus kertet is. 2 új vendéglátóhely és 3 illemhely is lesz a területen. Ez a funkcióhalmozás egyébként nem csak azért problémás, mert zsúfolt, túlhasznált, zajos, pihenésre alkalmatlan területek jönnek létre a Ligetben, de a tájképi kert térstruktúrájának megbontásához, a látvány széttagolásához vezet, különösen úgy, hogy amit lehet, be is kerítenek.

 

Játszótér

A 13 000 nm-es tervezett új nagyjátszótér valószínűleg Magyarország történetének legdrágább játszótér beruházása lesz. Először azt nyilatkozták a Városliget zrt illetékesei, hogy a Kensington Gardenben található Diana memorial játszóteret tekintik mintának, de most úgy tűnik a budapesti beruházás ennél jóval nagyobb szabású lesz.

Az új játszóteret úgy alakítják ki, hogy azon az egészen kicsiktől a tizenéves korosztályig találjanak élményeket a gyerekek. Természetesen itt is lesz rendezvények megtartására alkalmas terület. A központi téren egy Szinyei Merse Pál festményét idéző,  léghajót formázó, egyedi tervezésű mászójátékot állítanak fel. Markáns elem a csúszdadomb és a vizes élménytér, amely a közbeszerzési kiírás kissé suta megfogalazása szerint utal a "Ligetben egykor oly jelentős víz meglétére." Izgalmas bujkálós, szaladgálós, ugrálós rész a kisebbek játszóhelyén kialakított „dombvilág” dimbes-dombos terepalakulatos játéktere.

A játszótérre 101 db  támlás pad, 79 db kerékpártámasz, 27 db hulladékgyűjtő és 71 db irányítótábla kerül kihelyezésre.

A játszótér területén alakítják ki az Egészségkert nevű vendéglátóegységet, 100 nm-es pavilonépülettel és kiülős terasszal. Mivel a hatályos jogi szabályozás szerint játszótér környezetében nem lehet alkoholos italokat felszolgálni, a közeli focipályák közönsége biztos nem ide fog járni sörözni meccs után.

Az elsősorban a környékbeli lakosság által használt játszótér tervezésébe egyébként a Garten Stúdió és a megrendelő Városliget zrt senkit nem vont be, sem a szülők, sem a környéki iskolák, óvodák pedagógusai nem ismerhették meg előzetesen a terveket, ez a téma a társadalmi egyeztetéseken sem került elő. Korábban a Madártani Egyesület tiltakozott a területre szánt mászóhálós játékok miatt (ezekbe szoktak menthetetlenül belegabalyodni a kismadarak), de azt nem tudni, hogy ez végül kikerült-e a hét lakat alatt őrzött titkos tervekből. A projekt facebook oldalát tanulmányozva úgy tűnik, a játszóteret kissé másként értelmezik az illetékesek a megszokottnál. A játék mellett ugyanis fontos szerepet szánnak az "edukációnak" is, jelentsen ez bármit.

 

A játszótér látványterve az Egészségkert nevű vendéglátóhely teraszával

 

 

Sportpályák

A területen az 1974-es nagy Ligetrehabilitáció óta találhatók sportpályák, ehhez a funkcionális elrendezéshez nem nyúlt a tervező. A mostani ütemben 1 db 32x19 m kombinált sportpályát(kosárlabda, röplabda és lábtenisz) öntött gumi burkolattal,  1 db 43x23 m műfüves futballpályát eredményjelzővel, sportpálya világítással, kézilabda kapukkal, 1 db 30x17 m kosárlabdapályát 4 db palánkkal, öntött gumi burkolattal sportpálya világítással, 1 db 14x26 m kombinált sportpályát (grundfoci és kosárlabda) öntött gumiburkolattal, 1 db 24x15 m kombinált sportpályát (röplabda, lábtenisz és tollaslabda pálya) öntött gumiburkolattal alakítanak ki. Ezenkívül a területen elhelyeznek 24 db konzolos street-ball kosárlabda palánkot, 24 db sakkasztalt, 8 ping-pong asztalt,  és egy kis  gördeszkás minipool játszóeszközt.

A területen álló, hajdani játékkölcsönző épületét lebontják.

Kutyafutattó

Az alig több mint 2500 nm-es kutyafuttató osztott lesz, kis- és nagytestű kutyák számára külön területtel. Az elhelyezés a forgalmas út mellett semmiképpen sem mondható szerencsésnek, vélhetően a tervező is érezte ezt, ezért az Ajtósi Dürer sor mellé 143 méter hosszan zajvédő falat terveznek építeni.

Kis botanikus kert

A Kis botanikus kertet a Fővárosi Kertészet fennállásának 100. évfordulójára, 1967-ben alakították ki. A Liget egyik legszebb, növényállományát tekintve is rendkívül értékes pihenőkertje jött így létre, pergolával, kis csobogóval, díszmedencével, és egy kedves kerti lakkal. Ennek a területnek az átalakítása a projekt egyik legelhibázottabb terve. Mintha sem a tájépítész, sem a megrendelő nem értené az alapvetően csendes szemlélődésre szolgáló botanikus kert, bemutató kert funkciót, a terület közepébe telepítenek egy büfét. Az új objektum neve Piknikkert lesz, a tervezők elképzelése szerint majd itt lehet a piknikezéshez megvenni a harapni- és innivalót. A Piknikkert maga, tehát az a terület, ahol a Városliget zrt szerint az emberek majd leterítik a pokrócukat, az Olof Palme sétány túloldalán, az Olvasó lányok szobor környezetében lesz. Ez a koncepció egyébként arról is árulkodik, hogy az illetékesek nem ismerik a  ligethasználati szokásokat. Jelenleg bárhol lehet piknikezni, és ezt szép számban teszik is a budapestiek, kijelölt helyre tehát semmi szükség, sőt kifejezetten szembe megy a piknikezés gyakorlatával. A piknik egyben azt is jelenti, hogy az otthonról hozott ennivalót a zöldben fogyasztjuk el, így a Piknikkert nevű vendéglátóhelyre sincs szükség. Vélhetően ez is csak egy újabb kocsmaként fog szolgálni, ennek a Kis botanikus kertbe telepítése viszont megcsúfolása az 50 éve fennálló bemutatókertnek. 

A Városliget zrt jó szokása szerint semmilyen információt nem osztott meg a budapestiekkel a tervezett 2. ütem kivitelezésével kapcsolatban. Nem tudni mikor kezdődik a munka, mikor lesz kész, mekkora területet kell időlegesen nélkülözniük a lekerítések miatt a parkhasználóknak, és természetesen azt sem lehet tudni, hány fát érint a parkterület átépítése.

fotók: Látványterv-Garten Stúdió

 

Városliget intézményei