Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Felejtse el a Néprajzi látványterveit

Decemberben elstartolt az új Néprajzi Múzeum építkezése az Ötvenhatosok terén. A Magyar Idők hétvégi írásából az derül ki, hogy az eddig ismert látványtervek több ponton módosultak.

A Terján Nóra által jegyzett írásból többek között megtudhatjuk, hogy áprilisban megkezdik a Nemzeti Galéria építését, hogy Fürjes Balázs szerint a millennium óta nem volt olyan léptékű fejlesztés Budapesten, mint a városligeti múzeumi negyed, de információmorzsákat kapunk az új Néprajzi Múzeum terveinek változásáról is.

Eszerint: " A városligeti új Néprajzi Múzeum szintén nem lesz olyan, mint amilyennek a látványtervek mutatják, a tervezők ugyanis az ’56-os emlékmű alkotóival egyeztetve változtattak a bejárható zöldtetőkön, és más lesz a múzeum homlokzata is, magyar képzőművészek által készített alkotások fogják díszíteni."

Noha a kivitelezés már megkezdődött, az új látványterveket nem mutatták be a közönségnek.  Az sem igazán érthető, hogy az 56-os emlékmű hogyan és miért befolyásolja a múzeumra tervezett zöldtetőt. Szintén nem ismerhettük meg a mai napig a múzeum környezetével kapcsolatos terveket, pedig itt található a Városliget egyik meghatározó kerttörténeti eleme, a rondó, fokozottan védendő, kiemelt dendrológiai értékű fákkal, és ide tervezi a Garten Stúdió az Ajtósi Dürer sorig húzodó sétautat, az ún. promenádot.

A hétvégén látott napvilágot egy, a Városliget zrt megrendelésére forgatott reklámfilm, amelyben elismert tudósok nyilatkoznak a múzeum új épületéről. A kisfilmben Dr. Paládi-Kovács Attila néprajztudós, akadémikus megemlíti, hogy a múzeum tetején barokk kertet alakítanak ki. Nem tudni, hogy egyszerű tévedésről van-e szó, vagy Paládi -Kovács esetleg már látta az új terveket, mindenesetre a Városliget zrt benne hagyta az inkriminált mondatot a kisfilmben. Amennyiben nem tévedésről van szó, félő, hogy a tájképi kert jellegű Városligetben a barokk kertépítészeti elemek erőltetése sajátos stíluskatyvaszt fog eredményezni.

A folyamatosan változó és dráguló tervekből úgy tűnik, a Néprajzi Múzeum új épületét   zászlóshajónak szánják a projekt vezetői, miután az elsőként ugyanerre a címre pályázó Feszl-pavilonok nem csak léket kaptak, de mára el is süllyedtek. (A 370 millió forintból megépült 3 korhű pavilonból az egyik néhány hónapos működés után tönkrement, ez most raktárként funkcionál, de a téli idényben a másik kettő is rendszeresen zárva van.)

Városliget intézményei